A bodrogzúgi túrán.

 

 

  

Az utolsó túránkon Bodrogzúgban tizennyolc kilométert eveztünk. Ez azért már nem kevés, ha figyelembe vesszük, hogy legalább öt kilométert az áramlással szemben mentünk, további ötöt pedig álló vizen. Az elsô pillanattól kezdve gyönyörűen evezett Orsi, Márti, Peti, Barni és Erzsi, de Noémi, Gabi és Máté is kitettek magukért. Pali és Ábel stílusán lehet még egy kicsit csiszolni, Dávidnak és Csabának kicsit többet kell még gyakorolni. A Barniról és Erzsikérôl készült kép még egy tankönyvbe is fölvehetô: Aki jobb oldalon evez, kicsit jobbra hajol, a baloldali evezô kicsit balra dôl. A lapátok majdnem függôlegesen merülnek a vízbe. A jobbra-balra-, illetve elôre-hátra-hajlongást a két evezôs szinkronban hajtja végre, igy a csónak nem ingadozik. Barni és Erzsi haladtak a legkevesebb munkával a leggyorsabban elôre. Már a hullámokon is látszik, hogy milyen gyorsan mennek, mégsem csinál örvényt  a lapát. A lapát nyele nem koccan a csónak oldlához, nézzétek meg a lapát árnyékát. Nem erôlködik Barni és Erzsi:  Olynan a mozgásuk, mint a tánc.  Így kell evezni!  A háttérben egy halászladik.


 


A kenuszeminárium elsô napjának hôsei Márti és Nóri voltak: Márti kapásból megtanult evezni, Nórika pedig egyedül ülni a kenuban. Este Pali öreg pásztor-tarhonyát fôzött, ami Erzsi szerint „el lett cseszve”, szerintem jó volt. A második nap hôsei: Máté és Csaba. Összejövetelünk harmadik, azaz a kenutúra második napján volt a sárospataki „kurlurális” és gyógyfürdôs programm – nagy megázással. Délután fôtt virslit, majd bolognait fôzött Barni. Gabikának sajnos el kellet mennie ezen a napon.

 

 Noémi és Csaba voltak a harmadik nap legjobb evezôsei. A napot javarészt a homokszigeteken töltöttük. A kenuiskolában az állva-evezés volt a programm. Volt aki kagylót gyüjtött, homokvárat épített, és sokat úsztunk. Ez volt az elsô nap, amikor nem áztunk meg.  Este Pali bográcsgulyással remekelt.

 

Vajon mit mesél a képen Nórika Orsinak?

Nóri:                            - Három nullra fogom verni a Petit. Három nullra!  (Rexben)

Orsi szégyenkezve:     - Jajj, csak nem teszel ilyet, Nórika?

Nóri:                            - De igen, már reszket a Peti.

Orsi:                            - Tudom, hogy mennyire fél. Ne verd meg olyan nagyon, jó?

Nóri                             - De,   ... három nullra verem! Már reszket a Peti!

Zoza:                           - Nórikám, ne legyél olyan kegyetlen. Kiállok én ellened, aztán lesz aminek lenni kell. Lebfeljebb engem gyôzöl le három nullra.

Nóri:                            - Nem, én a Petit akarom megverni!   

 

Ejnye bejnye Nórikája,

hogy nem mondja: „Bánja kánya,

... legyen hát a Zoza skalpja.”

Ô a Petiét akarja!